Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel sám bude masivně investovat do výrobních kapacit v USA i Evropě, což se ale pochopitelně neobejde bez finančních subvencí. Kolik přislíbila Intelu vláda USA či zástupci Evropské unie? 
DarkRichelieu (1232) | 21.3.20229:30
Nemůžou jiní výrobci čipů ­(TSMC, Samsung, Micron, SK Hynix, ­) nebo třeba i Nvidia, AMD nebo Apple tuhle ­"pobídku­" napadnut u soudu např. u WTO jako nekalou subvenci atd. ? Protože když si USA dotovali Boeing nebo Evropa Airbus, tak to skončilo u soudu. Ono se vždycky najde nějaký důvod jak si to ospravedlnit, ale jsou přece nějaká pravidla a ty si nemůžeme jen tak obcházet, když je to morálně ospravedlnitelné, nebo je to jedno ?
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 21.3.202216:30
TSMC, Samsung, Micron......
Proč by to některá ta firma dělala?? TSMC sice uvažuje taky o Evropě a v takovém případě může dostat stejné peníze,ti ostatní nemají důvod tyto dotace jakkoliv napadat když se jich netýkají.

Třeba Micron a SK Hynix nemají o Evropu zájem, nevidím zde jediný relevantní důvod proč by tyto firmy měli tuto finanční pobídku napadat a i kdyby, přece nebude EU dotovat stavbu fabrik někde v Číně a J.Korei

A co se týká třeba Micronu na území USA, pokud bude Micron i zde plánovat nějaké rozšíření výroby, jistě z toho amerického balíku dostane odpovídající podíl.

To že Intel dostane tak velký balík je díky velikosti nové zřizovaných provozu, pokud by třeba i Micron expandoval na takové úrovni, jistě by dostal stejný balík.

Nvidie, AMD, Apple,
ti do toho už vůbec nemají co kecat, vzhledem k tomu že jsou to pouze zákazníci, z toho naopak vyplívá že by spíš měli být rádi za takovéto státní dotace pro firmy kde si nechávají vyrábět své produkty
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1232) | 24.3.20228:36
Tak zrovna případ dotací pro továrny intel, nemusí být pro AMD, nebo Nvidia úplně dobře braný, protože je to podpora jejich konkurence. Ano oni své továrny nemají, ale musí platit za výrobu jiným a zrovna intel toho pro ně moc nedělá. Ve výsledku tak intel zaplatí méně za výrobu čipů, než AMD, pokud nebude TSMC nebo Samsung stejně dobře dotován.
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 24.3.202220:59
"....pokud nebude TSMC nebo Samsung stejně dobře dotován. ­"

Pokud TSMC nebo Samsung budou stavět na území USA nebo EU stejné výrobní kapacity jako Intel,
jistě dostanou stejné peníze jako Intel.
Odpovědět0  0
wendak (458) | 20.3.202210:46
To by se mi taky líbilo: já koupím vaše auto, ale minimálně 30% mi na něho dáte...
Ano, vím, bude pak zaměstnávat lidi, ale i tak je to na hlavu postavený
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 20.3.202211:57
Tady ani tak nejde o zaměstnanost, ale o strategickou výrobu. JE těžké být drzý na cizí zemi, když ti může odepřít součástky co nutně potřebuješ do hraček na zabíjení lidí. ­(samozřejmě, že by nejjednodušší bylo nemít tyhle hračky a zabíjení lidiček neplánovat, ale to je jaksi zcela mimo uvažování politiků­)
Odpovědět0  2
tombominos (1342) | 21.3.202211:07
..a tech 30% jde jeste z dani lidi te one zeme ;)
Odpovědět0  0
Budman (261) | 21.3.202219:53
Ono tohle už má spoustu rovin a ten stát na tom prostě získá hrozně moc ­- u běžné montovny je to víceméně jen o té zaměstnanosti ­(ale už i ta sama o sobě je důležitá­), ale u takhle hitech provozu je to úplně jiný level, potřebuješ spoustu vysoce kvalifikovaných lidí, takže ti to podpoří i školství, navíc tím můžeš motivovat i vysoce kvalifikovanou imigraci, zároveň takový provoz se určitě za pár let nebude stěhovat jinam a všichni tihle kvalifikovaní a dobře zaplacení lidé budou své peníze také utrácet...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.